Inte gjort i en handvändning direkt


Jag hamrar, jag rättar, jag bygger en bok...
Just nu har jag lagt in min text i Type and Tells text- och layoutverktyg. Man kan välja att ladda upp ett färdigt manus men jag valde att göra några ändringar samt korrekturläsa under tiden jag matade in text. Verktyget är smidigt, lätt att förstå sig på, det som tar tid är just korrekturläsningen.
Samt att min dator efter en veckas arbete väljer att krångla till sig och gå sönder. Frustrerande minst sagt! Jag var inne i världens flow och nu stannar arbetet plötsligt upp. Efter många försök (mestadels från min man som är betydligt mer teknisk än jag) kunde jag konstatera att datorn inte gick att laga. Det blev till att leta upp en ny, lära mig den och efter mångt och mycket fortsätta mitt textuppläggande.
Sånt händer. Men nu finns texten där och det är rätt läckert att se hur boksidorna kommer att se ut i tryck. Men nu sätter tvivlet in. Har jag korrläst tillräckligt? Har jag missat något? Är manuset tillräckligt bra över huvud taget? Nerverna darrar en aning. Jag förstår absolut de som trots att de är egenutgivare anlitar en korrekturläsare. Dock har mitt manus genomgått mycket närläsning, jag har fått nyttig feedback från lektörer, lärare, författarcoach, kursdeltagare på skrivarlinjen och själv har jag korrekturläst en hel del annat (för att inte tala om hur många gånger jag tröskat med just den här texten), så någonstans känner jag mig ändå tillräckligt säker på att jag kan avgöra när texten är klar. Jag måste bara lära mig att lita på min egna förmåga, vilket är lättare sagt än gjort.

Något bekymrad ändå, håller jag nu på med en allra sista korrläsning - igen. Jag måste försäkra mig om att jag inte har missat några konstigheter i texten. Type and Tell står i alla fall för den tekniska kollen och det är jag tacksam för (nej, teknik är inte min starka sida).

Jag tror mig vara klar med den sista korrekturläsningen i slutet av veckan och och i helgen ska jag ta ett porträttfoto som kommer att hamna på baksidan av boken, författarporträttet, säljbladet osv och det är ett flertal spännande saker som ligger framför mig nu.
Så ber jag en stilla bön att jag ska förskonas fler tekniska avbrott på ett tag.

Annika Berg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar